Το Μοναστηράκι

                                                    Δεκαετία 1950 - Μοναστηράκι

Το Μοναστηράκι είναι μια παλιά συνοικία της Αθήνας φωλιασμένη κάτω από την αρχαία Ακρόπολη και η Πλατεία Μοναστηρακίου είναι το επίκεντρο, απ’όπου οδηγείστε σε στενά σοκάκια όπου μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε πολλά αντικείμενα. Σε μία γωνία της πλατείας βρίσκεται κάποιο κατάλοιπο της Τουρκικής κατοχής, το Τζαμί, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει μιναρέ, χτισμένο από τον Αθηναίο μουσουλμάνο Τσισδαράκη το 1759.

Στο κέντρο του Μοναστηρακίου βρίσκεται η Πλατεία Αβησσυνίας , όπου φιλοξενείται το δημοπρατήριο από το 1910. Το Μοναστηράκι είναι ένα πραγματικό πανηγύρι για τους επισκέπτες. Χιλιάδες πράγματα είναι προς πώληση εκεί, από στολές των Ναζί και ρολόγια με τον Μίκυ μέχρι ψευδεπίγραφα ρωμαϊκά κράνη και παλαιά νομίσματα, που θα βρείτε στα καταστήματα διασχίζοντας τα στενά δρομάκια της περιοχής. Τα αναμνηστικά αφθονούν και μερικά από αυτά είναι πολύ καλές ευκαιρίες που μπορείτε να βρείτε σε κοσμηματοπωλεία και καταστήματα επίπλων. Κεραμικά, τερα κότα, μαρμάρινες κατασκευές, παλιά και νέα ασημένια, μαρμάρινα ή ορειχάλκινα σετ σκακι, παλιά χάλκινα τηγάνια, μπρούτζινα κιγκλιδώματα για το τζάκι, πολύφωτα, φωνογράφοι και ό,τι μπορείτε να φαναστείτε σχετικά με τα σουβενίρ: από τελείως άχρηστα πράγματα εως αντίκες. Το παζάρεμα είναι επιτρεπτό, όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα και μπορεί να είναι ακόμα και διασκεδαστικό.

Το Μοναστηράκι δείχνει στους επισκέπτες πολλά ελληνικά στοιχεία μέσα από τις εμπορικές συνήθειες και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί, αλλά και μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους του και την ποικιλία που προσφέρει. Δεν έχει αλλάξει και πάρα πολύ ανά τους αιώνες. Μια επίσκεψή σας σε αυτό, λοιπόν, θα σας αποκαλύψει ένα μίγμα παλιού και νέου, που συναρπάζει και σας κρατά σε εγρήγορση, στο μυαλό και στο πορτοφόλι!