ΒΙΟΜΕΤΑΛ Εσκιμό


Από τα πλέον γνωστά διαφημιστικά σλόγκαν της δεκαετίας του ’70, ήταν το γνωστό «Σπίτι πλένει η Εσκιμό» και το οποίο αναφέρονταν στην πασίγνωστη ελληνική βιομηχανία λευκών ηλεκτρικών συσκευών ΒΙΟΜΕΤΑΛ Εσκιμό. Η εταιρεία, αφού πέρασε από την περίοδο της ακμής, στην περίοδο της κρίσης και της σκανδαλολογίας τις δεκαετίες του ’80 και ’90, κατόρθωσε τελικά μέσω της εξαγοράς της από τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Φειδάκη, να εισέλθει σε μια νέα φάση ανάπτυξης και κερδοφορίας με την επωνυμία FG Europe.
Σαράντα οκτώ χρόνια από την ίδρυσή της και τριάντα οκτώ από την είσοδό της στο χρηματιστήριο η πρώην Εσκιμό και νυν FG Europe απασχόλησε αρκετές φορές την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα.

Η εταιρεία πρωτοεμφανίζεται το 1955 ως «Ι. Σταυρόπουλος & Σία», παίρνοντας το όνομα του ιδρυτή της Ιωάννη Σταυρόπουλου και με αρχικό αντικείμενο την κατασκευή ξύλινων ψυγείων πάγου. Το 1973 με την επωνυμία πλέον Βιομετάλ Eskimo κατακτά την 23η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών, με μερίδιο 27% στην ελληνική αγορά.
Το 1977 η Εσκιμό μαζί με την ΙΖΟΛΑ και την Εθνική Τράπεζα συστήνει την εταιρεία ΕΛΙΝΤΑ όπου συμμετέχει με ποσοστό 33,3% η καθεμία. Εκεί μεταφέρεται η παραγωγή των λευκών ηλεκτρικών συσκευών, ενώ η Εσκιμό κρατά το τμήμα παραγωγής τηλεοράσεων και VIDEO. Τη δεκαετία του ’80 η ΕΛΙΝΤΑ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και κλείνει αφήνοντας ουσιαστικά την εταιρεία χωρίς αντικείμενο, ενώ το 1989 σταματά και η παραγωγή τηλεοράσεων.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι βασικοί μέτοχοι της Εσκιμό, δηλαδή η οικογένεια Σταυρόπουλου, προσπαθεί να μεταβιβάσει την εταιρεία η οποία έχει πλέον βρεθεί στο περιθώριο της Σοφοκλέους. Ολη αυτή η κινητικότητα προβλημάτιζε τη διοίκηση του Χ.Α., η οποία μάλιστα κάποια στιγμή το 1996 τη βγάζει εκτός ταμπλό. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη και τα οποία δεν ήταν απλές φήμες, επιχειρηματίες από το χώρο της διαφήμισης, των ηλεκτρικών συσκευών αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της. Τελικά το 1997 περνάει στα χέρια του επιχειρηματία κ. Βασίλη Ζούλοβιτς, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε και για λογαριασμό άλλων επιχειρηματιών, όπως του κ. Σάμι Φάις. Μάλιστα, οι δύο μέτοχοι βρέθηκαν να απολογούνται στην κυρία Μπουρμπούλια για την πιθανότητα χειραγώγησης της τιμής της μετοχής, η οποία φυσικά είχε εκτοξευτεί για μια ακόμη φορά μετά την επιστροφή της στο ταμπλό.
Στα σχέδια της νέας ιδιοκτησίας ήταν η συγχώνευση της Εσκιμό με άλλη επιχείρηση, με τελευταία την προσπάθεια να συγχωνευθεί με την εταιρεία Βασιλάκης. Μετά και την αποτυχημένη αυτή προσπάθεια, η εταιρεία πωλείται τελικά τον Φεβρουάριο του 2001 στην F. G. Europe, ενώ το 2003 οι δύο εταιρείες συγχωνεύονται. Σήμερα, η εταιρεία εμπορεύεται εκτός των προϊόντων με το σήμα ESKIMO, προϊόντα FUJITSU και Sharp, ενώ έχει επεκταθεί και στον τομέα της ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου