Η ιστορία του λαχείου

Ιστορικό Χρονολόγιο

1849 Η Αρχαιολογική εταιρία στην προσπάθειά της να περισώσει ότι περισσότερο μπορούσε από τα εκτεθειμένα στην αμάθεια των Ελλήνων και στη ληστρική μανία των ξένων, αρχαία ερείπια, αναγκάστηκε να καταφύγει στη φιλοπατρία των πλούσιων Ελλήνων με διάφορες λαχειοφόρους αγορές, όπως το «Λαχείο Οικίας» όπου ο τυχερός κέρδιζε σπίτι.
Το πρώτο όμως επίσημο λαχείο στη ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους εξεδόθη με διάταγμα του βασιλιά Γεωργίου του Α’, στις 19 Νοεμβρίου 1874. Είναι το λαχείο των φιλάρχαιων που σκοπό είχε να εξοικονομήσει πόρους για αρχαιολογικές ανασκαφές.




1929 Ιδρύεται με Διάταγμα υπηρεσία με την αρχική επωνυμία "Υπηρεσία του Λαχείου", που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτικών και η οποία επανακυκλοφορεί το "Λαχείον του Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος" σε δύο μορφές, το "Λαϊκόν Λαχείον" και το "Μέγα Λαχείον".



1932 Η υπηρεσία μετονομάζεται σε "Λαχείον του Στόλου". 1933Καταργείται το "Μέγα Λαχείον" και η υπηρεσία αλλάζει πάλι ονομασία σε "Λαχείον του Στόλου και της Κρατικής Προνοίας" ενώ η εποπτεία της ανατίθεται στο Υπουργείο Οικονομικών.





1936 Η υπηρεσία μετονομάζεται τον Ιανουάριο σε "Διεύθυνση του Λαχείου του Στόλου" και τον Δεκέμβριο σε "Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων". Αναλαμβάνει την εποπτεία του "Λαχείου Συντακτών".





1937 Θεσπίζεται τον Απρίλιο το "Εθνικό Λαχείο διαδοχικών κληρώσεων" ενώ κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η πρώτη έκδοση και στις 18 Νοεμβρίου διεξάγεται η πρώτη κλήρωση του.





1940 Αναστέλλεται στα μέσα Νοεμβρίου, λόγω του πολέμου η κυκλοφορία του Εθνικού Λαχείου, και στις αρχές του Δεκεμβρίου εκδίδεται το "Μέγα Πολεμικόν Λαχείον".





1941 Τον Ιούλιο καταργείται το "Μέγα Πολεμικόν Λαχείον" και το "Λαχείον του Στόλου" μετονομάζεται σε "Λαϊκόν Λαχείον υπέρ της Κοινωνικής Προνοίας". Επίσης επανακυκλοφορεί στις αρχές Σεπτεμβρίου το Εθνικό Λαχείο από την 8η έκδοσή του. Θεσπίζεται τον Νοέμβριο στιγμιαίο λαχείο που όμως δεν κυκλοφορεί τελικά.





1944 Τον Οκτώβριο, λόγω του πληθωρισμού, πέφτουν κατακόρυφα οι πωλήσεις των λαχείων και η υπηρεσία κινδυνεύει να κλείσει. Σώζεται όταν αναλαμβάνει προσωρινά την πληρωμή των εξόδων της το Υπ. Οικονομικών.








1958 Δεν αποδέχεται την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Εξωσχολικού Αθλητισμού του Υπ.Παιδείας για τη διοργάνωση του ΠΡΟ-ΠΟ.





1967 Μετά την κατάργηση του "Λαχείου Συντακτών" αναλαμβάνει την έκδοση και διαχείριση του "Ειδικού Κρατικού Λαχείου υπέρ της Κοινωνικής Αντίληψης".








1970 Αποφασίζεται η πιλοτική εφαρμογή του αριθμολαχείου Lotto στην περιοχή της Αθήνας αλλά αργότερα η ιδέα εγκαταλείπεται.





1981 Εγκρίνεται η έκδοση Στιγμιαίου Λαχείου με τον τίτλο "Πολιτιστικό Λαχείο" (ΠΟΛ-ΛΑ), το οποίο τελικά δεν κυκλοφορεί.








1993 Αναλαμβάνει την εποπτεία του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου (Ξυστό).






2 σχόλια:

  1. Σαν πρώτο επίσημο Κρατικό Λαχείο μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν το ΄΄Λαχείο Φιλαρχαίων΄΄ που συστάθηκε το 1862 με Β.Δ. της Αμαλίας και κληρώθηκε τον Ιούλιο του 1867.Κατόπιν στις αρχές του 1870 κυκλοφόρησε λαχείο για το σχηματισμό Πολεμικού Στόλου, ενώ το 1859, το 1871, το 1875 και το 1895 κυκλοφόρησε το ΄΄Λαχείο των Ζάππειων Ολυμπιάδων. Το λαχείο Οικίας του 1849 τελικά δεν κληρώθηκε, επειδή ο ευεργέτης Γεώργιος Ιωννίδης ή Ιπλιξής δώρησε την οικία στην Αρχαιολογική Εταιρεία για να εισπράττει τις προσόδους της και όχι να αποτελέσει κέρδος λαχείου. Δημήτριος Δημόπουλος τέως Διευθυντής των Κρατικών Λαχείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός της τότε μητροπολιτικής Ελληνικής Ελλάδας και πριν την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης κυκλοφορούσε Κρατικό Λαχείο στην Ιόνιο Πολιτεία, επί αγγλοκρατίας, που είχε το θυρεό των επτά νησιών, περίπου χρονικά, στα τέλη της δεκαετίας του 1810.Στο λαχείο ήταν γραμμένα τα στοιχεία του στα ιταλικά.
    Δημήτριος Δημόπουλος τέως Διευθυντής των Κρατικών Λαχείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή