Μπύρα Φιξ: Με όνομα "βαρύ" σαν... ιστορία


Η εξαγορά του εμπορικού σήματος της μπίρας Φιξ που πραγματοποίησαν πριν από ένα μήνα οι Ελληνικές Μικροζυθοποιίες του Γιάννη Χήτου, ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής ζυθοποιίας. Η φίρμα που ταυτίστηκε με το όνομα της μπίρας στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να επανακυκλοφορήσει το 2010 δημιουργώντας προσδοκίες για ανατροπή των δεδομένων στην εγχώρια αγορά μπίρας. Ο συνδυασμός της επιτυχημένης πορείας του νερού «Ζαγόρι» που παράγει η Χήτος ΑΒΕΕ αλλά και οι μνήμες που κουβαλά το όνομα ΦΙΞ αναμένεται να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να «ανακατέψει» την τράπουλα.

Η ιστορία της μπύρας Φιξ ξεκινά το 1864 όπου στο Κολωνάκι ο Ιωάννης Φιξ δημιούργησε ένα χειροκίνητο μικροζυθοποιείο. Η οικογένεια Φιξ, βαυαρικής καταγωγής, είχε την εύνοια του Βασιλιά Όθωνα ο οποίος τους παραχώρησε το προνόμιο του μονοπωλίου που διατηρήθηκε μέχρι το 1963.

Το 1893 το εργοστάσιο από το Κολωνάκι μεταφέρεται στη λεωφόρο Συγγρού. Ήδη η μπίρα αρχίζει να διανέμεται σε διάφορες πόλεις της χώρας με μεγάλη επιτυχία. Η μπίρα Φιξ λαμβάνει βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις και γνωρίζει μία πρωτόγνωρη ανάπτυξη μέχρι και το 1950 οπότε και ο Αντώνιος Φίξ αποφασίζει να «αποσχιστεί» από την οικογενειακή επιχείρηση και να δημιουργήσει την μπίρα Άλφα η οποία δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Λίγα χρόνια αργότερα θα έρθει η αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας Φιξ όταν το όνομα της οικογένειας ενεπλάκη με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής. Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς πολιτικός της Ένωσης Κέντρου και μετέπειτα μέλος της κυβέρνησης της αποστασίας παντρεύεται τη χήρα του Ιωάννη Φίξ και ταυτίζει το όνομά του με την φίρμα της διάσημης μπίρας. Το 1965 η κυβέρνηση Παπανδρέου δίνει τη σύμφωνη γνώμη της για την είσοδο της ολλανδικής Amstel στην ελληνική αγορά και η εταιρεία Φιξ χάνει το μονοπώλιο «εισβάλλοντας» στην αγορά των αεριούχων ποτών. Λίγους μήνες αργότερα η επωνυμία Φιξ ταυτίζεται με τους αποστάτες λόγω της συμμετοχής του Γαρουφαλιά στην κυβέρνηση της αποστασίας και αρχίζει το τέλος μιας λαμπρής ιστορίας.

Οριστικό κλείσιμο το 1982

Ο έντονος ανταγωνισμός των επόμενων ετών από τις νέες μπίρες που κυκλοφορούσαν στην αγορά και η άσχημη φήμη που είχε αποκτήσει από τα χρόνια της αποστασίας οδήγησαν στην κατάρρευση της εταιρείας Φιξ το 1982 οπότε και πέρασε το εμπορικό σήμα στην Εθνική Τράπεζα λόγω χρεών. Τον Ιούνιο του 1995 πωλήθηκαν τα εμπορικά σήματα στην εταιρεία Δ. Κουρτάκης Α.Ε. έναντι του ποσού των 120 εκατ. δρχ και πλέον 1,5% επί του τζίρου από την κυκλοφορία της μπύρας , δημιουργώντας ελπίδες για την αναγέννηση της διάσημης φίρμας. Τότε αποφάσισαν να λανσάρουν την επωνυμία Φίξ στις αγορές του εξωτερικού ο Ελληνοκαναδός Αντρέας Πέτρου με την «μπίρα Fix, την εθνική μπύρα Ελλάδος» στον Καναδά και ο Άρης Ζήσης που κατέθεσε το σήμα «Fix 1864 Special» στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Ακολούθησαν πολυετείς δικαστικές διαμάχες για την κατοχή της επωνυμίας ενώ το 1997 ο Κάρολος Ι. Φιξ κυκλοφόρησε την μπίρα «Karolos I. Fix» που συσκευάστηκε στην Ολλανδία με αποκλειστική διακίνηση μέσω των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος. Η μπίρα ΦΙΞ τελικά κυκλοφόρησε από τον Βασίλη Κουρτάκη και την εταιρεία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» χωρίς μεγάλη επιτυχία.


Η οικογένεια Φιξ δεν σταμάτησε την επιχειρηματική της δράση. Με έδρα πλέον την Ελβετία ο Κάρολος Ιωάννη Φιξ δημιουργεί την Fix Asset Management σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Εμπειρίκο, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Η εξέλιξη της FAM ήταν ραγδαία αφού οι επενδυτικές της τοποθετήσεις (υψηλού ρίσκου) απέδωσαν τα μέγιστα. Η εταιρεία είχε υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 2 δισ. δολάρια και περιελάμβανε πάνω από 12 «Funds of Funds» και συμμετοχές σε περισσότερα από 300 Hedge Funds. Μπαίνοντας στη δίνη της οικονομικής κρίσης απώλεσε περίπου εξακόσια εκατομμύρια δολάρια που είχαν διατεθεί στην γνωστή πυραμίδα Μάντοφ.


Το στοίχημα της οικογένειας Χήτου

Κόντρα στο πνεύμα των καιρών που επιβάλλει η οικονομική κρίση, η Χήτος ΑΒΕΕ εισέβαλε δυναμικά στην αγορά με την εξαγορά του εμπορικού σήματος της Fix από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία του Βασίλη Κουρτάκη, μέσω της εταιρείας Ελληνικές Μικροζυθοποιίες, την οποία είχε εξαγοράσει σε ποσοστό 51% το Μάιο του 2008. Επιπλέον, η εταιρεία Ελληνικές Μικροζυθοποιιες συμμετέχει, με ποσοστό 30%, στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραϊκής Μικροζυθοποιιας ΕΠΕ, η οποία παράγει και διακινεί την πειραϊκή μπύρα, που είναι και η πρώτη ελληνική βιολογική μπύρα. Όταν πρόσφατα ζητήσαμε από τα Γιάννη Χήτο να κάνει δηλώσεις για τα σχέδια που έχει σχετικά με την μπύρα Φιξ απάντησε λακωνικά: «Δεν θέλω να πω πολλά λόγια. Από του χρόνου θα κάνουμε περισσότερα έργα», αντικατοπτρίζοντας την επιχειρηματική φιλοσοφία της οικογένειας. Η διοικητική ομάδα της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ δεν δείχνει να προτιμά τους εύκολους δρόμους στο επιχειρηματικό της ταξίδι. Όπως στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού έχει να ανταγωνιστεί τα προϊόντα των δυνατών πολυεθνικών εταιρειών «Αύρα» της 3Ε Coca-Cola, «Ήβη» Λουτρακίου της Pepsico, «Κορπή» της Nestle Hellas ΑΕ, «Ιόλη» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, «Iris Λουτρακίου» και το «Βίκος», έτσι και στην αγορά της μπίρας βρίσκεται απέναντι στο μεγαθήριο του κλάδου, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που κατέχει περισσότερο από το 75% της αγοράς. Η μεθοδικότητα, όμως, με την οποία η ηπειρώτικη εταιρεία εισέβαλε στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και κατέλαβε ηγετική θέση με το «Ζαγόρι», αποτελεί πλέον επιχειρηματική τεχνογνωσία, την οποία αναμένεται να αξιοποιήσει και στην ανάπτυξή της στην αγορά μπίρας.

Οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες θα έχουν του χρόνου τη δυνατότητα να επαναλανσάρουν τη διάσημη μπίρα αξιοποιώντας το δίκτυο διανομής που χρησιμοποιούν για το νερό Ζαγόρι και ευελπιστώντας σε διπλάσια ποσοστά στα μερίδια αγοράς. Το προϊόν θα κυκλοφορήσει φέτος σε βαρέλι 30lt σε 250-300 επιλεγμένα σημεία της κρύας αγοράς (εστιατόρια και bar), ενώ την άνοιξη του 2010 θα γίνει το επαναλανσάρισμα της γυάλινης κι αλουμινένιας συσκευασίας.

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πατέρας μου Αντώνης εργάστηκε στην Άλφα και Φάλκον του Αντώνη του Φίξ στην Πέτρου Ράλλη από την αρχή που ξεκίνησε το εργοστάσιο, ένα περίπου χρόνο πριν την παραγωγή.
    Η μπύρα είχε εξαιρετική επιτυχία, ήταν πολύ καλύτερη από την Φιξ, αλλά, επειδή η αρχική εταιρία είχε και αναψυκτικά, ο Κάρολος Φιξ έθεσε βέτο σε όσες εταιρίες αγόραζ αν απ' αυτόν. Δεν έδινε αναψυκτικά, αν στην επιχείρηση υπήρχαν μπύρες Αλφα.
    Έχω πολλά να πω γι' αυτό, εργάστηκα κι εγώ στα 18 μου στο γραφειο αυτής της εταιρίας.
    Όμως ... κάποια στιγμή ο Αντώνης Φιξ πέθανε. Οπότε η εταιρία πουλήθηκε στον Κάρολο Φιξ, που αλλωστε έκανε τα αδύνατα δυνατά για να την κλείσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πόσο ωραίο να μαθαίνουμε απο ανθρώπους που ξέρουν απο μέσα ευχαριστούμε irinna που μοιράζεσαι μαζί μας..

      Διαγραφή
  3. FIX...απο την παραγωγη στην καταναλωση τωρα μολις...για να τιμησω το αρθρο σας ντε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή