Η αρχαιότερη ελιά στη γη



Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου βρίσκεται στο χωριό Βούβες του Δήμου Κολυμπαρίου στα Χανιά. Έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 3,64 μέτρα και το εμβαδόν της είναι 11,45 μ2 . Χρονολογείται ότι είναι περίπου 2500- 5000 ετών. Η σημασία της επισημάνθηκε το 1922 από το νομαρχιακό σύμβουλο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και η ελιά ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης με αρ. απ.105497/6459/1986 (656/ΤΒ/1986). Η ελιά βρίσκεται στην αυλή της οικίας Καραπατάκη και είναι ένα μνημείο που επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Η ηλικία του δέντρου δε μπορεί να προσδιοριστεί επ ακριβώς γιατί δε μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος ραδιενεργών ισοτόπων αφού λόγω της μεγάλης ηλικίας του δέντρου δεν υπάρχει καρδιόξυλο. Μπορεί όμως να προσδιοριστεί από της περίμετρο του κορμού. Δεν υπάρχει κανένα άλλο καταγεγραμμένο δέντρο με τέτοια περίμετρο οπότε μπορεί η ελιά αυτή να ανακηρυχθεί ως η αρχαιότερη του πλανήτη μας. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί δυο νεκροταφεία του 700πΧ που υποδηλώνουν την ύπαρξη πολιτισμών εκεί, οι οποίοι σχετίζονται με την ελιά αυτή. Υπάρχουν επίσης και άλλες αρχαίες ελιές που φανερώνουν την ύπαρξη αρχαίου ελαιώνα. Το δέντρο είναι μέχρι και σήμερα θαλερό και καρποφόρο.
Η συγκεκριμένη ελιά συνδέθηκε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο πρώτος Μαραθωνοδρόμοςστέφθηκε με στεφάνι (κότινο) φτιαγμένο από αυτή την ελιά. Ο δήμος Κολυμπαρίου πρότεινε στην πρεσβεία της Κίνας ο πρώτος μαραθωνοδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 να στεφθεί με κότινο από αυτή την ελιά. Η πρόταση εξετάζεται από την κινεζική κυβερνητική επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου