Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7


 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
«Μαύρη» σελίδα στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας μας
Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου του 1981, ο χρόνος σταμάτησε για 21 παιδιά στα σκαλιά της Θύρας 7 στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η ημέρα αυτή έμελλε να γίνει η πιο «μαύρη» στην ιστορία, όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού.
Κανείς δεν έχει να θυμάται από την συγκεκριμένη ημερομηνία το επιβλητικό 6-0 με το οποίο η πειραιώτικη ομάδα επιβλήθηκε της ΑΕΚ, αλλά μονάχα τους 21 αδικοχαμένους φιλάθλους, οι οποίοι θέλησαν να τρέξουν προς του ποδοσφαιριστές της αγαπημένης τους ομάδας, αποθεώνοντάς τους, για τις ανεπανάληπτες στιγμές που τους είχαν χαρίσει.
Η μοίρα ωστόσο έπαιξε ένα σκληρό παιχνίδι στα θύματα της τραγωδίας της Θύρας 7. Μια κλειστή πόρτα και το γλίστρημα ενός οπαδού των ερυθρολεύκων ήταν αρκετά για να γραφτεί η πιο μελανή σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο.
Το μεσημέρι εκείνης της Κυριακής, το παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη τελειώνει και οι 35.450 φίλαθλοι των ερυθρολεύκων πανηγυρίζουν τη συντριπτική νίκη επί της ΑΕΚ με σκορ 6-0. Συνθήματα θριάμβου ηχούν σε όλο το στάδιο και οι θεατές από τη Θύρα 7 τρέχουν για να φτάσουν στη Θύρα 1 και να αποθεώσουν τους παίκτες του Ολυμπιακού.
Δύο λεπτά πριν τις 17:00, η μέρα γιορτής για τον Ολυμπιακό μετατρέπεται στη χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της Ελλάδας. Την ώρα που οι φίλαθλοι της Θύρας 7 κατεβαίνουν τα σκαλιά, ένας από αυτούς γλιστράει σε ένα μαξιλαράκι και κυλάει στα σκαλιά φτάνοντας μπροστά στην πόρτα. Αυτή η πόρτα, κλειστή για μερικούς και μισόκλειστη για άλλους, εμπόδισε την αποσυμφόρηση. Οι θεατές πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο καθώς κατεβαίνουν και επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία.
Οι αστυνομικοί ξεριζώνουν την πόρτα, αλλά για 19 νεαρούς ο χρόνος έχει σταματήσει εκεί. Αργότερα χάνει τη μάχη με τη ζωή ακόμα ένας φίλαθλος στο «Τζάνειο» νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονται οι κρίσιμα τραυματισμένοι.
Έξι μήνες αργότερα ο κατάλογος με τους νεκρούς μεγαλώνει, αφού ένας οπαδός δεν καταφέρνει να ξυπνήσει από το κώμα στο οποίο έπεσε.
17:03 Οι αστυνομικοί ξεριζώνουν ένα από τα τουρνικέ και βοηθούν αρκετό κόσμο να απεγκλωβιστεί.
17:10 Ο κόσμος ουρλιάζει και οι φωνές μπερδεύονται με τα συνθήματα πανηγυρισμού. Οι υπόλοιποι θεατές δεν αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί στη Θύρα 7.
17:15 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και ασθενοφόρα στο «Τζάνειο» νοσοκομείο του Πειραιά.
17:30 Συγγενείς ανθρώπων που ήταν στη Θύρα 7 τρέχουν στο «Τζάννειο»
17:50 Τα κανάλια ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ, ενημερώνουν την κοινή γνώμη για την τραγωδία και καλούν γιατρούς και αιμοδότες να φτάσουν στο νοσοκομείο. Τραυματίες μεταφέρονται και στο Κρατικό Πειραιώς.
18:20 Στο νοσοκομείο φτάνουν ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος, ενώ γίνεται νέα έκκληση για αιμοδοσία.
18:30 Το Κέντρο Άμεσης Δράσης ζητάει από τους αστυνομικούς να σπεύσουν στα νοσοκομεία για αιμοδοσία.
18:50 Στο Τζάνειο φτάνουν και ο υπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Δαβάκης και ο υφυπουργός Προεδρίας κ. Καραμανλής μαζί με ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας και ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.
19:00 Σε επιφυλακή τίθεται και το ΚΑΤ, για τους τραυματίες που έχουν ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
19:15 Κόσμος έχει κατακλύσει το «Τζάννειο» νοσοκομείο για να μάθει τα ονόματα των νεκρών. Καταγράφονται λιποθυμίες δεκάδων.
19:40 Ο υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.
19:45 Απαιτείται η παρέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ για να απομακρυνθούν από την είσοδο του Τζαννείου εκατοντάδες συγγενείς ώστε να έχουν πρόσβαση οι γιατροί και οι αιμοδότες.
20:00 Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχας.
20:15 Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού Τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στη Θύρα 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.
20:30 Στο Τζάννειο φτάνει ο πρωθυπουργός κ. Ράλλης για να ενημερωθεί για την κατάσταση.
20:50 Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική. Σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους.
21:00 Εκατοντάδες άτομα επιχειρούν να μπουν στο Καραϊσκάκη προκειμένου να βρουν τους υπεύθυνους. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν επιτρέπουν την είσοδο.
21:15 Ο διοικητής του Τζαννείου κ. Απέργης βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου διότι εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων.
22:00 Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά σιγά από τα δύο νοσοκομεία.
wp 66303 1 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
wp 66303 2 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
wp 66303 3 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
wp 66303 10 Τριάντα ένα χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7
Τα 21 θύματα της Θύρας 7
Δημήτρης Αδαμόπουλος (40 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Βασίλης Μαχάς (20 ετών)
Κώστας Μπίλλας (28 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Γιάννης Σπηλιοτόπουλος (19 ετών)
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

2 σχόλια:

  1. Στ άγια νάναι η ψυχούλα τους! Να μην ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο θλιβερό γεγονός. ΑΕΚΤΖΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοντα μας ειστε αιωνια σας η μνημη

    ΑπάντησηΔιαγραφή