Ο αρχαιότερος Υπολογιστής στον Κόσμο.


  Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων ( Αστρολάβος ) Το Πάσχα του έτους 1900 Σύμιοι Σφουγγαράδες εντοπίζουν ένα ναυάγιο σε βάθος περί Υπολοπου 60 μέτρων ανοιχτά του νησιού Αντικύθηρα. Το ναυάγιο τελικά ανασύρεται περίπου ένα χρόνο μετά και τα ευρήματά του μεταφέρονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα του ναυαγίου που χρονολογείται από το 80 π.Χ. εντοπίζεται ένα χάλκινο παράξενο αντικείμενο με γρανάζια το οποίο μετά από την πρώτη σε βάθος μελέτη του που έγινε από διάφορους επιστήμονες αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τον πρώτο πολύπλοκο μηχανισμό των αρχαίων χρόνων.
     Η κατασκευή του εντοπίζεται περίπου στο 150-100 π.Χ. Η αρχική θεωρία ως προς την χρησιμότητά του είναι ότι πρόκειται για έναν αναλογικό προσομοιωτήρα δηλαδή ένα είδος αναλογικού υπολογιστή που αναπαράγει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων με βάση την ημερήσια περιστροφή της Γης και των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Το 1971 στο Ελληνικό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας ¨Δημόκριτος¨ με χρήση των ακτίνων Χ και γ εμφανίστηκαν τα διάφορα επίπεδα λειτουργίας και τα επιμέρους γρανάζια του. Οι χαραγμένες ενδείξεις στην οπίσθια όψη του περιβλήματος είναι πιο σύνθετες αλλά και δυσανάγνωστες, λόγω της διάβρωσης.
     Καταρχάς περιέχονται δύο δίσκοι ενδείξεων: ο κάτω δίσκος περιλαμβάνει 3 κινητούς τροχούς, ο πάνω δίσκος τέσσερις. Κάθε δίσκος περιλαμβάνει επιπλέον μια μικρή κλίμακα ενδείξεων, ανάλογη με αυτή των δευτερολέπτων του ρολογιού. Καθένας από τους μεγάλους δίσκους ενδείξεων έχει βαθμονόμηση ανά 6ο και ανάμεσα στις διαχωριστικές γραμμές περιέχονται γράμματα του αλφαβήτου και αριθμοί. Στον κάτω δίσκο φαίνεται ο συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών που σημαίνουν «Σελήνη, τόσες ώρες. Ήλιος, τόσες ώρες» Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βαθμονόμηση σ’ αυτό το δίσκο αναφέρονται στις φάσεις της Σελήνης και στις ώρες ανατολής και δύσης του Ήλιου. Στον δεύτερο πάνω δίσκο οι βαθμονομήσεις είναι πολύ πυκνότερα χαραγμένες και δίνουν πιθανόν πληροφορίες για ανατολή, δύση και φάσεις των τότε γνωστών πλανητών του ηλιακού συστήματος. Σήμερα ο «πρώτος υπολογιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου