ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ


Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λιγοστές χώρες στην υφήλιο με τόσα πολλά κάστρα και φρούρια, υπολειπόμενη μόνο οριακά από χώρες όπως η Αγγλία, η Σκωτία, η Γερμανία ή η Ισπανία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν πάνω από 600 κάστρα, φρούρια και πύργοι.


Το Κάστρο του Πλαταμώνα





Το κάστρο του Πλαταμώνα χτισμένο στα σύνορα Μακεδονίας-Θεσσαλίας από το Ρολάνδο Πίσκια, κατόπιν της κατάκτησης με προτροπή του Βονιφάτιου του Μομφερατικού.


Το Κάστρο της Σκιάθου





Από την ίδρυσή του ως το 1453 το Κάστρο το εξουσίαζαν οι Βυζαντινοί, στη συνέχεια ως το 1538 οι Ενετοί και ως το 1821 οι Τούρκοι. Για ένα μικρό διάστημα γύρω στο 1660, το Κάστρο πέρασε και πάλι στα χέρια των Ενετών.


Το Κάστρο της Καβάλας





Το κάστρο της Καβάλας δεσπόζει πάνω στην κορυφή της χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η παλαιά πόλη. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και αργότερα έγιναν αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωσή του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Το κάστρο (ακρόπολη) στη σημερινή του μορφή, κτίσθηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα, στηριζόμενο σε θεμελίωση Βυζαντινής περιόδου.


Η Καστροπολιτεία της Κέρκυρας





Τα σημαντικότερα Κάστρα ήταν το Παλαιό Φρούριο της πόλης, το Νέο Ενετικό Κάστρο, το Κάστρο της Κασσιώπης πάνω από το ομώνυμο χωριό, το Γαρδίκι κοντά στο χωριό του Αγ.Ματθαίου, που «οι τοίχοι του ήταν τρίδιπλοι και τα κλειδιά του αργυρά», όπως λέει και το δημοτικό τραγούδι και το Αγγελόκαστρο.


Το Κάστρο της Ρόδου





Τα κάστρα των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στη Ρόδο: το κάστρο της παλιάς πόλης με τα γύρω κτίσματα (πύργος Αγίου Νικολάου κλπ), το κάστρο «Καστέλλο» της Κρητηνίας, τα φρούρια της Λίνδου και του Μονόλιθου.


Το Κάστρο της Λίνδου





Το Κάστρο της Μονόλιθου





Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης





Ο Λευκός Πύργος είναι ένας οχυρωματικός πύργος του 15ου αιώνα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενίτσαρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Κτίστηκε στη θέση προϋπάρχοντος βυζαντινού πύργου, που συνέδεε το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης της Θεσσαλονίκης (που σώζεται και σήμερα), με το θαλάσσιο (το οποίο κατεδαφίστηκε το 1866).


Το Κάστρο της Σαμοθράκης





Η παλιά είσοδος του κάστρου των Γατελούζων, των γενοβέζων δεσποτών, που κατά το Μεσαίωνα έλεγχαν τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Το Κάστρο δεσπόζει στη μικρή λεκάνη, εντός της οποίας είναι χτισμένη η Χώρα, αθέατη από όλες τις πλευρές.


Το Κάστρο της Κορώνης





Είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια της Μεσσηνιακής αρχαίας Ασίνης, στη νοτιοδυτική ακτή είναι σε χρήση κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων. Το 1206 οι Ενετοί κατακτούν την Κορώνη και τη χρησιμοποιούν ως κέντρο εφοδιασμού. Το 1500 ο Τούρκος Πασάς Βαγιαζήτ Β΄ καταλαμβάνει το κάστρο, το οποίο παραμένει στην τουρκική κυριότητα έως το 1686, οπότε και ανακαταλαμβάνεται από τους Ενετούς. Το 1715, μετά την εγκατάλειψη της Πελοποννήσου από τους Ενετούς, περιέρχεται και πάλι στους Τούρκους. Το 1828 απελευθερώνεται από το Γάλλο στρατηγό Μαιζόν.


Το Κάστρο της Μεθώνης





Στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου βρίσκεται το απέραντο φρούριο της Μεθώνης


Το Κάστρο της Μονεμβασιάς





Τὸ ὄνομα ‘Μονεμβασία’ προέρχεται ἀπὸ τὶς ἑλληνικὲς λέξεις «Μόνη ἔμβασις» δηλαδὴ μοναδικὴ εἴσοδος. Ἡ πόλη τις Μονεμβασιάς ιδρύθηκε ουσιαστική στ χρόνια το αυτοκράτορα Μαυρικίου ἴσως τὸ 583 ὅταν οἱ κάτοικοι τῶν γύρω περιοχῶν ἔψαχναν νὰ βροῦν καταφύγιο ἀπὸ τὶς ἐπιδρομὲς τῶν Ἀβάρων καὶ Σλάβων. Ἦταν χτισμένη πάνω σὲ ἕνα βράχο μὲ μοναδικὴ πρόσβαση ἀπὸ τὴ στεριὰ μιὰ στενὴ λωρίδα γῆς ἀπὸ τὴν ὁποία πῆρε καὶ τὸ ὄνομά της.


Το Κάστρο της Καλαμάτας





Το κάστρο της Καλαμάτας. Χτίστηκε από τον Γουλιέλμο Β’ Βιλλεαρδουίνο επάνω σε παλαιότερα ελληνικά ερείπια. Παρά το ότι στην τωρινή του είσοδο συναντά κανείς τον ενετικό λέοντα, το κάστρο ευημέρησε κυρίως κατά την εποχή που ήταν στην κατοχή των σταυροφόρων, τα δε τείχη του είναι ως επί το πλείστον φράγκικα


Η Καστροπολιτεία του Μυστρά





Για πάνω από 200 χρόνια, ο Μυστράς δέσποζε στην Πελοπόννησο. Χτίστηκε το 1249, επί Φραγκοκρατίας, από το Βιλλεαρδουίνο το δεύτερο στην κορυφή του ομώνυμου λόφου ο οποίος όμως αναγκάστηκε να το εκχωρήσει στον Μιχαήλ Παλαιολόγο ως αντάλλαγμα για να ελευθερωθεί από την αιχμαλωσία.


Ο Μέγας Κουλές του Ηρακλείου





Το φρούριο χτίστηκε από τους Ενετούς το 1303 και ξαναχτίστηκε μετά από την καταστροφή του από τους σεισμούς το 1523 – 1540. Ο Κουλές προστάτευε το λιμάνι από τις επιδρομές, εκεί στεγάζονται οι κατοικίες των καπεταναίων, οι αποθήκες τροφίμων και πολεμοφοδίων καθώς και οι φυλακές.


Το Κάστρο των Ιωαννίνων





Η σημερινή μορφή του Κάστρου των Ιωαννίνων είναι στο μεγαλύτερο μέρος έργο της εποχής της Τουρκοκρατίας, με ενσωματωμένες παλαιότερες βυζαντινές οικοδομικές φάσεις. Μέσα στο Κάστρο διαμορφώνονται δύο ακροπόλεις. Στη βορειοανατολική ακρόπολη, ήταν κτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης.


Το Φραγκοκάστελο





Νοτια στην Κρήτη… 15 χλμ ανατολικα των Σφακίων. Χτίστηκε απο τους Ενετούς τον 14ο αιώνα. Η Ιστορική μάχη που έγινε στον τόπο αυτό το 1828 με τη συμμετοχή 650 ηρωικών επαναστατών εναντίων 5 χιλιάδων Τούρκων χαρακτήρισε την περιοχή.. Η σφαγή τους έδωσε τον μύθο των δροσουλιτών. Τέλη Μαίου λέγεται ότι εμφανίζονται στρατιώτες να περπατούν από το κοντινό νεκροταφείο στο κάστρο.






http://www.votegreece.gr/archives/9098

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου